З нагоди Дня науки в Україні, який святкується кожної третьої суботи травня, Рада Студентського наукового товариства БДМУ організувала цикл наукових онлайн-лекцій, спікерами яких були знані лектори з країн Європи та США.

20 травня 2022 року були проведені дві лекції в рамках даного заходу. Лектором першої була лікар-гінеколог Коріна Іліаді-Тулбурє – доцент кафедри акушерства та гінекології Державного університету медицини та фармації ім. Ніколає Тестеміцану (м.Кишинів, Молдова). До трансляції цієї лекції були підключені 33 слухачів, серед яких були як студенти БДМУ, так і студенти ЗВО інших країн. Тема лекції – Sexual and reproductive health in young people. Наприкінці слухачі мали можливість долучитися до наукової полеміки, під час якої отримували відповіді на поставлені запитання.

Друга лекція, із загальною кількістю слухачів у 35 осіб, була присвячена темі «Nutrition and the health of young people». Лектором лекції став нутріціолог Конор Керлі – засновник компанії, що розробляє науково підтверджені харчові продукти Phytaphix (м.Дундалк, Ірландія). Тематика лекції відзначилась високою популярністю серед студентів, що підтвердилось значною кількістю питань під час наукової дискусії.

Вже наступного дня 21 травня 2022 року молодим науковцям був запропонований до уваги майстер-клас від дослідника Хрістоса Цагкаріса – співзасновника наукового форуму European Students Think Tank (м.Цюрих, Швейцарія). Хрістос поділився з аудиторією важливою інформацією щодо азів наукової діяльності студентів та корисними порадами як реалізувати себе як науковця у сучасних умовах. Тема воркшопу – Writing in the shade: a guide to undergraduate research communication in biomedical sciences.

Остання, але не менш важлива подія наукового циклу, була лекція на тему «The Covid-19 ongoing crisis & why we need to remain as vigilant as ever», проведена лектором Маріною Хак – анестезіологом, співзасновником платформи «Students against COVID-19» (м.Мічиган, США). Під кінець своєї доповіді лекторка привітала студентів зі святом науки та розпочала наукову полеміку, до якої долучилися охочі слухачі.

Попри важкі часи в Україні, студенти БДМУ не опускають руки та продовжують опановувати фундаменти науки й медицини спільно з іноземними колегами. Віримо в перемогу наших збройних сил та з нетерпінням чекаємо святкування наступного державного Дня науки у вільній, квітучій та європейській Україні!