Більшості своїх досягнень людина зобов’язана закладеної в неї здібності до спостереження, аналізу і розумінню явищ, що відбуваються навколо нього у просторі та часі. Систематизуючи отримані знання, людство помітило, що ці знання можна не тільки зберігати, передавати з покоління до покоління, але й доповнювати, розвивати й уніфікувати. Так з’явилася наука.

На загальній конференції міжнародної організації ЮНЕСКО, що проходила в 2001-му році, було прийнято рішення – офіційно заснувати «Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку», який щорічно відзначається зараз 10-го листопада.

Відзначаючи щорічно Всесвітній день науки заради миру та розвитку, ми підкреслюємо важливу роль науки в суспільстві та необхідність залучення широкої громадськості до обговорення нових наукових питань.

2021 Theme: Building Climate-Ready Communities

The year 2021 marks 20th edition of World Science Day for Peace and Development. With climate change becoming a serious threat to the lives of billions of people and the planet, this year’s celebration will highlight the importance of «Building Climate-Ready Communities». The objective is to bring science closer to society by highlighting some key scientific aspects and possible solutions provided by science, technology and innovation to some of the major global challenges society is facing today.

Рекомендація ЮНЕСКО про науку та наукових дослідників є важливим інструментом для встановлення стандартів, відповідно до яких твориться наука. Перша Рекомендація була прийнята в 1974 році, а 13 листопада 2017 року дана рекомендація переглянута, змінена та доповнена.

Рекомендація підтримує принципи Загальної декларації прав людини, про те, що кожен має право займатися наукою та отримувати від цього певні блага, і надає перелік політичних та інституційних вимог щодо забезпечення доступу до науки та таких основних прав, як право бути вченими, захищати інтелектуальну власність, ділитися науковими досягненнями та академічною свободою.

Щорічно кожна кафедра БДМУ відзначає Всесвітній день науки низкою певних заходів. Наука, наукові дослідження, дотримання основ академічної доброчесності – один із основних елементів навчального процесу нашого університету.

БДМУ має численні здобутки в науковій площині.

Університетом проведено 40 наукових заходів, з них 4 наукових заходи згідно до галузевого Реєстру МОЗ України на 2019-2020 рр., 3 наукових заходи згідно до плану МОН України на 2019-2020 рр., 6 регіональних (міжрегіональних) науково-практичних конференцій, 1 круглий стіл, 1 тренінг Медико-психологічного центру БДМУ, 1 он-лайн лекція, 24 наукових заходи згідно до плану проведення заходів у БДМУ щодо святкування Дня науки в Україні – майстер-класи фахової майстерності, круглі-столи, науково-методичні, науково-практичні та інформаційні семінари.

У 65 наукових гуртках клінічних і теоретичних кафедр університету займається понад 1300 студентів всіх курсів та спеціальностей. У 2021 році молоді науковці активно презентували результати проведених досліджень на міжнародних і всеукраїнських наукових форумах (647 учасників, 77 переможців) та у наукових виданнях (497 публікацій).

Студентським науковим товариством і Радою молодих учених на базі нашого університету щороку у квітні проводиться Міжнародний медико-фармацевтичний конгрес студентів і молодих учених, відомий у світі як BIMCO.

В роботі конгресу BIMCO 2021 взяли участь 1590 молодих науковців з 131 навчальних закладів та наукових установ 51 країни: України, Австралії, Австрії, Албанії, Алжиру, Бангладеш, Болгарії, Боснії та Герцеговини, Бразилії, Великобританії, Вірменії, Греції, Грузії, Замбії, Ізраїлю, Індії, Індонезії, Ірану, Італії, Йорданії, Казахстану, Канади, Кіпру, Киргизстану, Китаю, Латвії, Литви, Македонії, Молдови, Непалу, Нігерії, Нідерландів, Німеччини, ОАЕ, Пакистану, Панами, Польщі, Португалії, Республіки Косово, Румунії, Словенії, Судану, США, Тайваню, Туреччини, Угорщини, Узбекистану, Хорватії, Філіппін, Франції, Чехії. За результатами наукового форуму видано BIMCO JOURNAL Abstracts Book (ISSN 2616-5392), який включив 522 тези доповідей молодих науковців. У 2021 році конгрес BIMCO є партнером 35 наукових форумів на базі вищих медичних навчальних закладів Європи та світу.

Професорсько-викладацький склад університету налічує 111 докторів та 414 кандидатів наук. Виконується 7 докторських та 116 кандидатських дисертацій.

В університеті видаються 6 науково-практичних журналів. Функціонує репозиторій БДМУ, до якого постійно додаються повнотекстові матеріали науковців університету; з науковими працями можуть ознайомитись не тільки наші співробітники, але й науковці вищих навчальних закладів України та зарубіжжя

Шановні науковці БДМУ, від імені ректорату щиро вітаємо Вас з Всесвітній днем науки. Бажаємо нових здобутків та перемог задля розвитку медичної науки та продовження славних наукових традицій нашого навчального закладу.

План заходів до Всесвітнього Дня науки