Всесвітній День науки за мир та розвиток, що відзначається щорічно 10 листопада, підкреслює важливу роль науки в суспільстві та необхідність залучення широкої громадськості до обговорення важливих наукових питань. Цей день також підкреслює актуальність науки в нашому повсякденному житті.

У 2020 році, коли світова пандемія COVID-19 ще раз продемонструвала вирішальну роль науки у вирішенні глобальних проблем, Всесвітній день науки зосереджений на науці на службі суспільству. В ознаменування Всесвітнього дня науки 2020 року ЮНЕСКО організовує онлайн-круглий стіл на тему «Наука для суспільства і разом з ним в боротьбі з COVID-19».

Науковці БДМУ також презентують свої роботи з питань лікування COVID-19.

Зокрема 27 жовтня в режимі онлайн відбулася регіональна науково-практична конференція «Вплив пандемії COVID-19 на вибір тактики лікування сімейного лікаря» в рамках спільного засідання ГО «Чернівецька обласна асоціація сімейних лікарів».

Науковці нашого унверситету висвітлили актуальні питання на XXI Національному конгресі кардіологів України

Науковці БДМУ взяли участь у 30-му Конгресі Європейського респіраторного товариства (6-9 вересня), який у зв’язку з пандемією COVID-19 вперше проводився у режимі онлайн та зібрав понад 33 000 делегатів.

Цьогоріч доповіді були представлені на 450 наукових та освітніх сесіях. Робота науковців БДМУ на актуальну тематику була опублікована в Європейському Респіраторному Журналі. До слова, Європейське респіраторне товариство (ERS) налічує більше 10 тисяч членів у всьому світі, а щорічна відвідуваність конгресу давно перетнула позначку 30 тисяч. Для того щоб робота була опублікована, вона повинна пройти довгий шлях рецензування незалежними експертами і після цього її допускають до друку.

Упродовж 2020 року співробітники бібліотеки БДМУ

підготували й розмістили на бібліотечному сайті:

 

  • web-путівник для науковців «COVID-19 — в наукових інформаційних ресурсах»,
  • віртуальний покажчик «Систематизація наукових інформаційних баз даних (за тематичним спрямуванням і типом доступу)»,
  • віртуальну інформаційну довідку «Вітчизняні та зарубіжні біомедичні журнали, що індексуються в наукометричних базах даних»,
  • віртуальний огляд журналів з фонду бібліотеки «Наукова періодика — цінний орієнтир для студента-науковця»,
  • віртуальну екскурсію читальним залом наукової літератури з відкритим доступом «Відчиняємо двері у світ науки. Оpen the door to the world of science» (для вітчизняних та іноземних студентів),
  • віртуальну виставку «Наука з минулого у майбутнє»,
  • відеопрезентацію «Сучасні наукові видання БДМУ».