Міжнародний день жінок і дівчат у науці, який відзначається 11 лютого, запроваджений ЮНЕСКО та структурою «ООН-Жінки» у тісній співпраці з інститутами та партнерами громадянського суспільства, які мають на меті сприяння розвитку жінок і дівчат у науці. Цей день – це можливість сприяти повному та рівному доступу та участі в науці для жінок і дівчат. Гендерна рівність є глобальним пріоритетом для ЮНЕСКО, а підтримка молодих дівчат, їхня освіта та їх повна здатність висловлювати свої ідеї є важелем розвитку та миру.

Щиро вітаємо жінок та дівчат, які займаються наукою в нашому закладі освіти. Бажаємо сил та натхнення для  нових звершень, відкриттів й поступу в медичній науці. 

До слова, на сьогодні в БДМУ працюють 466 науковиць. З їх числа – 41 докторка наук; 29 професорок та 280 кандидаток наук; 160 доценток.

«Наука й гендерна рівність є невід’ємними елементами процесу досягнення цілей розвитку, включаючи ті, які викладені в Порядку денному сталого розвитку до 2030 року. За останні 15 років світове співтовариство досягло значних успіхів в справі залучення жінок та дівчаток в науку. Незважаючи на це, жінки і дівчатка досі стикаються з обмеженнями в цій сфері,» зазначають в ООН.

 

«We must put the principle of equality into action so that science works for women, because it works against them all too often – for example, when algorithms perpetuate the biases of their programmers.» – Joint message from Ms Audrey Azoulay, Director-General of UNESCO and Ms. Sima Bahous, Executive Director of UN Women, on the occasion of the International Day of Women and Girls in Science, 11 February 2022

«Ми повинні втілювати принципи рівності в дію, щоб наука працювала на жінок, оскільки занадто часто вона працює проти них – до прикладу, коли самі алгоритми породжують упередження, щодо їхніх програмісток» – спільне послання пані Одрі Азуле, Генеральної директорки ЮНЕСКО та пані Сіми Бахус, виконавчої директорки «ООН-Жінки», з нагоди Міжнародного дня жінок і дівчат у науці, 11 лютого 2022 року.