Підведено підсумки Всеукраїнського конкурсу «Винахід-2016». Вищий державний навчальний заклад «Буковинський державний медичний університет» здобув перемогу в номінації «Регіональна».

 Від імені ректорату щиро вітаємо авторський колектив із значною науковою перемогою та бажаємо подальших здобутків у винахідницькій діяльності.

Конкурс «Винахід-2016», який проходить під егідою Державної служби інтелектуальної власності України, було розпочато в жовтні в усіх регіонах України відповідно до наказу Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності». Усього на конкурс у цьому році подано 348 робіт, серед яких 122 винаходи й 226 корисних моделей.

Відповідно до рішення Конкурсної комісії комплекс корисних моделей «Способи прогнозування та діагностики бронхіальної астми у дітей та підлітків», авторами яких є співробітники кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету (завідувач О.К. Колоскова) визнано кращим у Чернівецькій області.

Нагородження переможців

21 квітня в Києві відбулося нагородження переможців під час святкування Міжнародного дня інтелектуальної власності в Центральному будинку офіцерів Збройних сил України. Нагороду для Буковинського державного медичного університету отримала представник авторського колективу комплексу корисних моделей, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб – Тетяна Білоус.

Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет» завжди був і залишається установою, що робить помітний внесок у розвиток медичної науки і практики України.

За словами винахідників: «Бронхіальна астма – актуальна проблема педіатрії та клінічної медицини в цілому. У дітей ця недуга призводить до зниження якості життя, може бути причиною інвалідності, а іноді мати поганий прогноз. Показники захворюваності на бронхіальну астму варіюють у різних країнах та популяціях і становлять від 1 до 18%, а у дітей даний показник коливається в межах 5-10% і залежить від статево-вікових характеристик. Слід відзначити, що в Україні, і зокрема, в Чернівецькій області, наразі має місце гіподіагностика бронхіальної астми у дітей порівняно з іншими країнами (середня захворюваність у Чернівецькій області 4,6%, по Україні – 11,9%). Це свідчить про необхідність подальших досліджень у даній галузі, а також зумовлює актуальність розробки сучасних методик верифікації даного діагнозу та персоніфікованого лікування хворих. Тому саме розробкам щодо оптимізації діагностики і прогнозування перебігу астми присвячені наукові пошуки колективу нашої кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб».

За 2016 рік отримано 103 патенти на корисну модель та 131 раціоналізаторська пропозиція. З 1 січня 2017 року університетом отримано 28 патентів, 31 раціоналізаторська пропозиція та направлено 53 заявки на патенти.

Безымянный5 Безымянный2 Безымянный1 Безымянный4 Безымянный3