Право інтелектуальної власності на результати наукової діяльності

26 квітня в рамках Міжнародного дня інтелектуальної власності відбулося спільне засідання Круглого столу за темою: «Право інтелектуальної власності на результати наукової діяльності» за участю співробітників та науковців Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» та Чернівецького Національного університету ім. Ю.Федьковича.

Метою Круглого столу був обмін досвідом щодо аспектів авторського права у науковій та науково-навчальній діяльності.
Роботу круглого столу розпочали вступним словом проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків БДМУ, д.мед.н. професор Іващук О.І. та проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків ЧНУ ім. Ю.Федьковича, д.хім.н., професор Фочук П.М.

У заході взяли участь члени Координаційної ради БДМУ з питань представництва наукових досягнень в міжнародному науково-інформаційному просторі, працівники юридичного відділу, наукової бібліотеки, редакційно-видавничого відділу, заступники головних редакторів наукових часописів БДМУ, члени комісії з перевірки рукописів на наявність плагіату а також представники науково-викладацького складу ЧНУ ім. Ю. Федьковича, зокрема, кафедри приватного права; європейського права та порівняльного правознавства; співробітники відділу з питань інтелектуальної власності та інновацій, а також, наукової бібліотеки. Активну участь у роботі Круглого столу прийняла спеціаліст з навчання Clarivate Analytics, керівник редакції наукового журналу Biopolymers and Cell, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАН України І.О.Тихонкова.
Учасники Круглого столу обговорили актуальні питання законодавства України в галузі інтелектуальної власності та судово-правової діяльності у сфері інтелектуальної власності, механізми захисту та охорони прав інтелектуальної власності.
Значну увагу приділили аспектам Колективного управління авторським правом і суміжними правами, а також, практичної реалізації можливостей, наданих законом. Обговорені питання авторського права і правовідносин між виданням та автором при публікації матеріалів наукових досліджень. Цікавим і актуальним було порівняння міжнародного законодавства в галузі інтелектуальної власності.
Окремим важливим пунктом було обговорення напрямку патентування в Україні, зокрема, досвід та результати роботи БДМУ. Значну цікавість та жваве обговорення викликало питання щодо правових аспектів наукових бібліотек ВУЗів на поширення наукової інформації.

За підсумками роботи Круглого столу у якості пропозиції щодо подальшої співпраці щодо актуалізації та впровадження основних положень Права інтелектуальної власності на результати наукової діяльності співробітників БДМУ та ЧНУ ім. Ю.Федьковича завідувачем кафедри приватного права ЧНУ ім. Ю. Федьковича, д.юр.н., доцентом Боднаруком М.І. та Головою Координаційної ради БДМУ з питань представництва наукових досягнень в міжнародному науково-інформаційному просторі, д.мед.н., професором Годованець Ю.Д. було внесено та обговорено пропозиції щодо подальшої співпраці, а також, підготовки та проведення спільної міжнародної конференції з питань Інтелектуальної власності та авторського права на результати наукової діяльності.
Матеріал підготовлено: Головою Координаційної ради БДМУ з питань представництва наукових досягнень в міжнародному науково-інформаційному просторі, д.мед.н., професором Годованець Ю.Д. та завідувачем інформаційно-бібліографічним відділом з сектором інформаційного обслуговування БДМУ Ширєнковою – Білійчук А.О.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *